...

tiistai 8. tammikuuta 2013

"Blaah, jotain kirjoja. Eeeww!"

Sähköinen aikakausi näkyy kaikkialla. Myöskin meidän kirjamatojen touhuissa, vai näkyykö sittenkään? Turun kirjasto teki mahdolliseksi jo jonkin aikaa sitten lainata testiin e-kirjojen lukulaitteen.
Pakkohan sellainen oli kesällä hakea testiin ja sen jälkeen toinen ja sen jälkeen toinen ja ... niin noh, osaatte varmaan arvata loput. Aikamoisen määrän testailin eri valmistajien laitteita ja kun viimein tuli aika harkita oman hankintaa, tulikin vastaan aikamoinen tenkkapoo. Ainuttakaan laitetta, jota testasin, ei ollut saatavilla. Parin lempparin valmistajien sivuillakin jopa luki, että ei enää saatavilla O.o
Sitten otettiin Google avuksi ja alkoi selvitys, että mitä laitteita Suomen rajojen sisältä ylipäätään oli saatavissa.
Ja näin jälkeenpäin voin kertoa, että määrä ei ole päätä huimaava, toisin kuin lätäkön toisella puolella. jossa laitteita on kymmeniä, ellei jopa satoja hinnoista puhumattakaan.

Päädyin Sonyn PRS-T2, joka oli sillä hetkellä helpoiten saatavilla ja siinä oli haluamani ominaisuudet (6 tuuman näyttö, lukemistojen muodostus, kosketusnäyttö). Toki värikin on "ihan kiva"!

Lukija antaa vapauden haalia niin monta kirjaa mukaan reissuun kuin vain sielu sietää (ja muisti antaa periksi --> 1000-2000 opusta), mutta paperisista versioista en ole luopumassa. Yksi vuoden 2013 projekteista on vähentää/lukea pois to read -hyllynä toimivan olkkarin ikkunalaudan kirjamäärää.


Jos tykkäät lukea englanniksi (enemmän kuitenkin kuin ne pari pakollista Aku Ankkaa), kuten allekirjoittanut, niin en voi muuta kuin suositella lukijan hankkimista. Se maksaa itsensä helppoudellaan todella nopeasti takaisin, ja hetken päästä huomaat, ettet voi elää ilman sitä <3 p="p">Kirjojen saaminen suomeksi on helpottunut viime aikoina, mutta hinta voi olla samaa luokkaa kuin kovakantiset sisarensa. Käännöskukkaset ovat räikeydellään saaneet luopumaan käännetystä kirjallisuudesta ja pitäytymään alkuperäiskielessä. Hintakin on parhaillaan dollarin luokkaa, kun tietää mistä etsiä luettavaa. Jos taas diggaat ikivanhoista klassikoista, niin niitä löydät Gutterberg-projektin sivuilta, suomalaisia taas Lönnrot-projektista.

Ja jos jaksoit lukea tähän saakka, niin meneppäs käväsemään sivustolla GoodReads.
Kyseessä on kirjojen IMDb, jossa rakennat omaa lukuprofiilia arvostelemalla lukemiasi kirjoja, jonka jälkeen sivusto alkaa suosittelemaan tykkäämäsi genren edustajia. Suosittelen erittäin lämpimästi! nim. to reads-lista pitää sisällään päälle 700 kirjaa :D

Joko on lukulaitteet tuttuja kapistuksia?

Ei kommentteja: